Logo Tori oso

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

In het kader van het herdenkingsjaar, werken Tori Oso Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Comité 30 juni/1 juli Utrecht samen aan een reeks Buku nanga kuku sessies.

Zondag 24 maart is culinair ontdekker, Judith Cyrus te gast bij ons in Bibliotheek Utrecht, locatie Neude.

image002Over Judith Cyrus
Judith is opgegroeid in een Surinaams gezin in Noord-Holland. Haar moeder (Oma Kate) heeft hen opgevoed met Pom, Bakkeljauw en Moksi-alesie, maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. Tijdens het samen koken en eten, is ook samen praten belangrijk. Dat is waarom zij op verzoek keukentafelgesprekken organiseert.

In 2017 is zij &Judith gestart. De bedrijfsnaam begint met & omdat zij altijd samenwerkt met anderen. Samen eten is samen koken. Sindsdien verzorgt zij workshops Surinaams, Ottolenghi en vegan. Daarnaast kookt zij regelmatig voor private dinings.

In januari 2021 is haar eerste kookboek verschenen: Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Daarnaast heeft haar kookboek geresulteerd in een wekelijkse column in dagblad Trouw.

In november 2023 verscheen haar tweede kookboek Toespijs.

Over het boek Toespijs

toespijs 3d'Wat is je toespijs?' vraagt iemand met Surinaamse roots die benieuwd is naar de maaltijd. De toespijs is dat wat de hoofdrol speelt op je bord: de vis, de groente, het vlees. Aardvruchten, banaan, rijst, pasta en brood spelen in die zin een bijrol.

Zodra Judith Cyrus wakker wordt, stelt zij zichzelf drie wezenlijke vragen: waar heb ik trek in? Wat heb ik in huis? En welke toespijs past daarbij? In haar tweede boek neemt ze ons mee naar de Cariben. Geïnspireerd door wederom een smeltkroes-keuken ontwikkelde Judith 100 Creools-Caribische toespijzen. Toespijs inspireert om culinaire grenzen te verleggen.

Host Sharily Ortela (Bookclub Reading in black)
sharily
Sharily is begonnen met haar eigen boekenclub: Reading in black. Een boekenclub waar zwarte auteurs & verhalen centraal staan. Iedere maand organiseert zij een boekbespreking met clubleden. Beluister het interview fragment van Funx radio.

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 5,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 14.00 uur - Start: 14.15 uur.
Locatie: Bibliotheek Neude, zaal: Podium, 2e verdieping
Adres: Neude te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht)

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 5 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren op het Neude is niet mogelijk.

de bibliotheek neude

 

De Buku nanga kuku reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

mfo logo rgb rood small

Op zondag 17 maart, organiseren we de stadswandeling 'Sporen van slavernij in Utrecht'.

benen

De stadsgids leidt ons langs een aantal punten met verhalen over het slavernij erfgoed in Utrecht. Je wordt meegenomen in een tijdreis van de 17e t/m de 19e eeuw. Universitaire panden, Theater Kikker, De Winkel van Sinkel...allemaal voorbeelden van gebouwen met een verhaal over sporen van slavernij. Een laagdrempelige manier om een completer beeld te krijgen van de Utrechtse stadsgeschiedenis.

wandeling

Aanmelden
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com.
U ontvangt de betaalgegevens per mail.

Programma
Start: 17.00 uur
Verzamel en eindpunt: Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht.
Afsluiting: 18.30 uur akoestische performance van Black Harmony in Savannah Bay bookstore.
Einde: 19.00 uur

Deelname/bijdrage
De bijdrage voor de wandeling, performance met snackje + drankje is 5 euro. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.

Over Black Harmony
Black Harmony is opgericht op 9 juni 2006 en heeft zich gespecialiseerd in close harmony en Afro-Surinaams percussie.
bh fotoDeze muziekgroep is uitgegroeid tot een succesvol gezelschap die muziek gebruikt als middel om mensen met elkaar te verbinden. Black Harmony brengt in binnen -en buitenland, Afro-Surinaamse muziek ten gehore voor een breed publiek.


Sporen van slavernij
In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden.

Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief wandelgids.

Inmiddels is de publicatie Slavernij en de stad Utrecht uitgebracht in juni 2021.

 

Deze wandeling is mede tot stand gekomen met een bijdrage van de Gemeente Utrecht.

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

In het kader van het herdenkingsjaar, werken Tori Oso Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Comité 30 juni/1 juli Utrecht samen aan een reeks Buku nanga kuku sessies.

Zondag 25 februari is Prof. Soortkill te gast bij ons in Bibliotheek Utrecht, locatie Neude.

prof soortkillProf. Soortkill is wijsgeer, schrijver en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een lifestyle brand, een collectief uit de Bijlmer. Zij hebben een eigen kledingmerk, muzieklabel, festival, de Smibanese University en ze bestormen de culturele sector vanuit alle hoeken sinds 2014. Prof. Soortkill stelde het Smibanese woordenboek 2.0 samen, dat in 2020 werd genomineerd voor de Taalboekenprijs.

Soortkill betekent in het Smibanese: type jongen. Hiernaast heeft hij met de Smibanese University een eigen boekencollectie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, geeft hij lezingen over de smibologische wereldbeschouwing en heeft hij een wekelijkse rubriek in NRC genaamd 'Smibologische wetenschappen'. Smibologie. Each one, teach one, is na het Smibanese woordenboek het tweede lesboek van de Smibanese University.

Over het boek

smibologieAan de hand van zijn eigen leven wil Prof. Soortkill met dit boek aangeven hoe hiphopcultuur hem aanleiding heeft gegeven tot zelfactualisatie en heeft bevrijd van de massa-indoctrinatie en het koloniale erfgoed waar mensen uit de Afrikaanse diaspora mee te maken hebben. Prof. Soortkill z'n roots liggen namelijk in Suriname. Het koloniale bewind deed er tijdens en vooral na de afschaffing van de slavernij alles aan om het volk in Suriname op een dwaalspoor te brengen en daar te houden. Met succes, want het land kent meerdere bevolkingsgroepen met allemaal een eigen verhaal, terwijl geen van de groepen elkaars verhaal goed kent.

Via hiphop leerde Prof. Soortkill over de black liberation movements in de VS, hoe zij zich hebben bevrijd van spirituele ballast en hoe het sneeuwbaleffect van al deze bewegingen heeft geresulteerd in het fenomeen 'hiphop'. Vanuit dit idee is Smibanese University opgericht, het hiphopkenniscentrum van Prof. Soortkill waar hij in z'n eigen woorden spiritual knowledge propageert. Al deze knowledge heeft hij samengevat in een ideologie genaamd 'smibologie', waarbinnen de Smibologic Theory een praktische formule biedt die fungeert als een compleet nieuwe levenswijze, een own way of life, die hij aanbiedt aan mensen.

Enkele reacties
‘Bro, ik vind het een meesterwerk.’ – Mitchell Esajas, The Black Archives

'Wat een gevoel voor taal. Wat een liefde voor taal. Alsof ik in Prof. Soortkills hoofd mag zitten en meeluister met zijn gedachten.’ – Joris Luyendijk, journalist en auteur De zeven vinkjes

‘Ik leef al jaren volgens de Smibologische leer. HipHop heeft mij ook opgevoed.’ – Kees de Koning, Top Notch platenlabel

Kom luisteren naar Prof. Soortkill, vragen stellen en kennis op doen onder het genot van Surinaamse koek (kuku)!

Host MC Melodee
mcmelodee sl223404
De Amsterdamse MC Melodee is de frontvrouw van de soulvolle hiphopband La Melodia. Ze bracht haar eerste La Melodia-album uit bij het legendarische Japanse label Handcuts in 2007 en daarna volgden meer albums. Ze tourde door Europa en na Europa begon ze wereldwijd op te treden, o.a. in de VS, Afrika, Indonesië en Japan. Tussendoor heeft ze meegewerkt aan vele projecten en ze stond oktober jl. met een all female line-up in een uitverkocht Concertgebouw tijdens a tribute to Missy Ellioth. Na een gedwongen pauze in 2020 en 2021, brengen MC Melodee en de legendarische producer Cookin Soul hun meest recente album "Bonafide" voorjaar 2022 uit op vinyl en alle digitale platforms.

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 5,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 13.00 uur - Start: 13.15 uur.
Locatie: Bibliotheek Neude, zaal: Podium, 2e verdieping
Adres: Neude te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht)

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 5 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren op het Neude is niet mogelijk.

de bibliotheek neude

 

De Buku nanga kuku reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

mfo logo rgb rood small

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

In het kader van het herdenkingsjaar, werken Tori Oso Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Comité 30 juni/1 juli samen aan een reeks Buku nanga kuku sessies.

We trappen het nieuwe jaar af op zondag 21 januari 2024 met een Buku nanga kuku junior editie.

Te gast is Ellen Brudet, ook wel Tante Pop, van Colourful Goodies uit Amsterdam en zij leest voor uit Nine en Mella, bij ons thuis.


Over Nine en Mella
Nine en Mella hebben een Nederlandse mama en een Surinaamse papa. De tweeling is supertrots op hun Surinaamse én Nederlandse roots. En ze doen niets liever dan spelen met de kinderen uit de buurt!

9789025885601 epub nine en mella bij ons thuis

Schuif aan en luister naar de vrolijke en herkenbare voorleesverhalen vol kleur en diversiteit. Waar ieder kind zich in kan herkennen! Na afloop kun je meedoen met de kleurwedstrijd en kans maken op een boek of pop. Natuurlijk is Ellen aanwezig om jouw exemplaar van Nine en Mella persoonlijk te signeren.

Voor wie is deze middag?

Volwassenen en kinderen vanaf 5 jaar zijn van harte welkom.
Tijd: 13.00 - 14.30 uur
Over de auteur Ellen Brudet
ellen brudet
Ellen Brudet is oprichter van Colourful Goodies, een winkel vol inclusief speelgoed. Er zijn poppen in iedere huidskleur en met verschillende haartypes, maar bijvoorbeeld ook met vitiligo, het syndroom van Down of een lichamelijke beperking.

Toegang is gratis maar graag aanmelden via: torioso@gmail.com 

13.00 uur
Inloop

13.15 uur
Welkom en introductie Ellen Brudet
Voorleesmoment Nine & Mella, bij ons thuis

Vanaf 13.45 - 14.30 uur 
Kleur je kleurplaat (van Nine & Mella) en maak kans op het boek of een pop! De winnende kleurplaten worden bekend gemaakt aan het eind van het event.
Signeer je boek bij Ellen " tante pop"

Locatie: Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
bieb ruimteAdres: Brusselplein 2, 3541CJ Utrecht
Parkeren: Parkeergarage Brusselplein (Eerste 2 uur gratis). 4 min loopafstand.
OV: vanaf station Utrecht CS in 4 min op station Utrecht Leidsche Rijn. Op 4 min loopafstand van de bibliotheek, zie ov 9292.

De Buku nanga kuku reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

mfo logo rgb rood small

DEZE LEZING IS VOLGEBOEKT. WACHTLIJST HELAAS NIET MEER MOGELIJK.

Wist je dat de muziekvormen, Kawina (Suriname) en Tambú (Curaçao) tijdens de slavernij verboden waren?

In januari 2024 organiseren we i.s.m. Comité 30 juni/1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht), twee interactieve lezingen Verboden muziekvormen uit het verleden.

Vernon duikt de geschiedenis in van het ontstaan en het gebruik van Tambú muziek destijds. Waarom was deze muziekvorm verboden en door wie? Verder staan het heden en de toekomst van de muziekvormen op een interactieve wijze centraal. We gaan dus niet alleen praten en luisteren!

Zondag 28 januari 2024

Aanvang: 14.00 - 16.00 uur
Gastspreker: Vernon Chatlein
Locatie: Beatrix Zuilen
de beatrixAdres: Prinses Beatrixlaan 2, 3554 JK Utrecht. Gratis parkeergelegenheid in de wijk. OV (lijn 3 en 7 richting Zuilen) stopt voor de deur: halte Prins Bernhardplein, tegenover het Vorstelijk Complex. De ingang van De Beatrix bevindt zich aan een ‘schoolplein’ aan de zijkant van het complex.

Bijdrage: 5 euro incl drankje + snack
Aanmelden verplicht via: torioso@gmail.com

(Gastspreker zondag 14 januariMarlon Francis (aka Mr. Jetfly) over de muziekvorm Kawina.

 

Deze muzieklezingen reeks, is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage vanuit Gemeente Utrecht.

(DEZE LEZING IS VOLGEBOEKT. VOOR WACHTLIJST MAIL TORIOSO@GMAIL.COM)

Wist je dat de muziekvormen, Kawina (Suriname) en Tambú (Curaçao) tijdens de slavernij verboden waren?

In januari 2024 organiseren we i.s.m. Comité 30 juni/1 juli Utrecht (Keti Koti Utrecht), twee interactieve lezingen Verboden muziekvormen uit het verleden.

Zondag 14 januari 2024 - Kawina van toen tot nu

Aanvang: 14.00 - 16.00 uur (inloop vanaf 13.30 uur)
Gastspreker: Marlon Francis (aka Mr. Jetfly)
Locatie: Beatrix Zuilen
Adres: Prinses Beatrixlaan 2, 3554 JK Utrecht
de beatrixGratis parkeergelegenheid in de wijk. OV (lijn 3 en 7 richting Zuilen) stopt voor de deur halte Prins Bernhardplein, tegenover het Vorstelijk Complex. De ingang van De Beatrix bevindt zich aan een ‘schoolplein’ aan de zijkant van het complex.
Aanmelden verplicht via: torioso@gmail.com
Bijdrage: 5 euro incl drankje + snack

De middag:
Marlon Francis neemt het publiek mee in zijn “Kawina” wereld en duikt in de geschiedenis van het ontstaan en het gebruik van kawina muziek destijds. Verder staan het heden en de toekomst van Kawina centraal.
Welke positie heeft Kawina nu in het muzikale wereldlandschap? Waar kan, gaat en moet het naartoe en wat is er voor nodig?
Allemaal vragen die we samen gaan behandelen en waar Marlon zijn visie over deelt.

Marlon zal ook vertellen en laten zien hoe technologie en kawina muziek samen kunnen smelten zonder dat het karakter verliest. Deze muziekontwikkeling noemt hij future Kawina.

Over Marlon Francis
marlon dark instrumentOngeveer 20 jaar geleden begon hij als pianist bij de bekende Surinaamse band "La Rouge". In de loop der jaren heeft hij veel ervaring opgedaan als bandleider van diverse bands en bij Kenny B's theatervoorstelling. 24 november jl. zorgde hij, samen met o.a. Sarah-Jane en the Black Excellence band voor een uitverkocht Srefidensi concert in Paradiso. Hierin speelde Kawina de hoofdrol! Neem een kijkje bij de livestream van een eerder concert en kom alvast in de stemming.

Zondag 28 januari, 14.00-16.00, is Vernon Chatlein te gast om te spreken over de muziekvorm Tambú. Hiervoor kun je je nog aanmelden via torioso@gmail.com

Deze lezingenreeks is mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van de Gemeente Utrecht.

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

Zaterdag 28 oktober is Jeffrey Spalburg te gast bij Tori Oso Utrecht, in Bookstore Savannah Bay. Sinds 2015 werkten we samen met de FATU vaderdag comedyshows in Stadsschouwburg Utrecht.

jeffrey spalburg front ©rob kluitenbergJeffrey Spalburg is al sinds de jaren negentig een succesvol en veelzijdig maker: van een eigen comedyshow op Netflix tot presentator op North Sea Jazz. De laatste jaren is hij veel actief als regisseur en schrijver achter de schermen, bijvoorbeeld bij Jörgen Raymann, Willie Wartaal en Roué Verveer.

Het boek
Als het achtjarige zoontje van Jeffrey Spalburg rot op naar je eigen land naar zijn kop geslingerd krijgt, komt Jeffrey tot de wrange conclusie: ons bestaan wordt hier nog altijd in twijfel getrokken.
Al drie generaties lang. Het dwingt hem om terug te gaan naar het verhaal waar alles begon: het verhaal van zijn mysterieuze vader James, die vanuit Suriname naar Nederland kwam om leraar te worden.

James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet.

In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp – de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey geboren wordt.

Jeffrey heeft veel vragen over het verleden van zijn zwijgzame vader, die hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname gaf toen Jeffrey aan hem vroeg: waar komen wij vandaan?

Ik ben jullie meester is een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt, van Paramaribo tot aan Hengelo. Een orale geschiedenis die nu eindelijk opgetekend is, klaar om doorgeven te worden aan nieuwe generaties. Want soms moet je terug om weer vooruit te kunnen.

boek cover

Enkele reacties

'Een drie generaties tellend verhaal van vader op zoon en diens zoon, doorspekt met wilskracht, liefde en trouw.'
Gerda Lenten Havertong

'Een meesterwerk! Spalburg heeft de traditie van de orale overlevering van de familiegeschiedenis op ingrijpende wijze naar papier vertaald.'
Jörgen Raymann

Kom luisteren naar Jeffrey, vragen stellen en kennis op doen onder het genot van Surinaamse koek (kuku)!

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 7,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 19.30 uur - Start: 20.00 uur.
Locatie: Savannah Bay
Adres: Telingstraat 13 te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht), 4 minuten lopen naar Savannah Bay.

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 6 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren in het straatje van Savannah Bay is niet mogelijk.

savannah bay

 

 

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

Dit keer doen we het anders! De avond ruilen we in voor de middag en we hebben maar liefst twee gasten tijdens de JUNIOR editie: Archie Groenewoud, de schrijver van het kinderboek Kindernomie en Marlon Bakboord van Marley Praat Passie. En het is ook nog eens Kinderboekenweek!

In samenwerking met Bibliotheek Utrecht, kun je deze Buku nanga kuku editie bezoeken op de bibliotheek locatie Leidsche Rijn Centrum.

Over Kindernomie, de economische avonturen van Ibad en Uzo
Thuis, stellen de broertjes Ibad en Uzo vragen over o.a. ondernemen, lenen en sparen aan hun vader. Ze zijn nieuwsgierig hoe je geld kunt verdienen en ze gaan op economisch avontuur. kinder nomie dscb0081 3Op verhalende en laagdrempelige wijze maak je kennis met economie en geld. Kindernomie is geschikt voor kinderen vanaf 8 jaar. Het boek bevat een aantal open vragen waar het kind zelf over na kan denken, of met ouders/verzorgers kan bespreken.

Kom luisteren naar het magische voorleesmoment van Marley Praat Passie en doe mee met de Kindernomie Quiz of de kleurwedstrijd! Wie weet win jij nog een leuk prijsje. Iedereen is van harte welkom.

Natuurlijk is de schrijver aanwezig om jouw Kindernomie exemplaar persoonlijk te signeren.

Toegang is gratis maar graag aanmelden via: torioso@gmail.com 

13.00 uur
Inloop

13.20 uur
Welkom en introductie Archie Groenewoud

13.30 uur
Marley's Magisch Voorleesmoment - Kindernomie

Vanaf 13.50 - 15.00 uur aanschuif activiteiten
Kindernomie Quiz,
Kleine prijsjes uitreiking,
Kleuren,
Maak je eigen boekenlegger.

Voor wie is deze middag?: volwassenen en kinderen zijn van harte welkom. Vanaf 7 jaar is Kindernomie het meest geschikt maar is je kind ietsje jonger, ook dán is hij /zij van harte welkom om mee te doen aan de activiteiten.

Locatie: Bibliotheek Leidsche Rijn Centrum
Adres: Brusselplein 2, 3541CJ Utrecht
Parkeren: Parkeergarage Brusselplein (Eerste 2 uur gratis parkeren). 4 min loopafstand.
OV: vanaf station Utrecht CS in 4 min op station Utrecht Leidsche Rijn. Op 4 min loopafstand van de bibliotheek, zie ov 9292.


* Deze activiteit vindt plaats in het kader van de Kinderboekenweek én als onderdeel van de Black Achievement Month

Zondag 24 september in RAUM's Buitenbioscoop!
Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. (Film bevat Nederlandse ondertiteling)

Als onderdeel van het Nederlands Film Festival (NFF) presenteren RAUM, Full Color Entertainment en Tori Oso Utrecht bij de Brommerbios, de documentaire Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname). Verwacht een prachtige avond met Surinaamse smaken, deuntjes en een nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman.

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.sonja boekstaaf

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders.
De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland).

Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie. Lange tijd is de film niet te zien geweest, maar kan met de restauratie op interesse van nieuwe generaties rekenen. Bekijk hier een fragment uit Oema foe sranan. De soundtrack is geheel Surinaams én bestaat uit muziek van verschillende bevolkingsgroepen. Een mix van lang bestaande traditionele folk, populaire hits, patriottische en politieke liederen van musici in Suriname en Nederland.

Hoe ziet de avond eruit?
Je kunt kiezen voor een avondvullend programma of alleen de documentaire komen kijken. Voor alleen de film (19.20 uur) betaal je €8,50. Wil je mee eten en genieten van Surinaamse muziek? Kies dan voor het ticket van €16,00. (18.00 uur) Bekijk hieronder het programma. BESTEL JE TICKET

18:00 tot 19:00 uur
Surinaams diner (Buffet met Bami, Nasi, Vega optie + Surinaamse koek) verzorgd door de Surinaamse Catering Delicious uit Utrecht, in Wijkrestaurant Venster

19.00 tot 19.15 uur
Surinaamse muziek door de muziekformatie Opo Strey

sonja boekstaaf viering srefendensi

19.15 tot 19.20 uur
Een aankondiging van het filmprogramma

19.30 tot 20.50 uur
Start film Oema Foe Sranan (inclusief een korte voorfilm)

20.55 tot 22.00 uur
Nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman & afsluitende borrel

Er is beperkt plek, dus koop gauw je ticket!


Over de Brommerbios
Onder het genot van een Ωrankje en de ondergaande zon een film kijken: als de Brommerbios neerstrijkt bij RAUM, neemt direct de sfeer van eindeloze zomeravonden het plein over. De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop, gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar toeren door de stad is hij sinds 2019 van RAUM en hebben al honderden mensen hun stoel of kleedje voor het scherm uitgespreid.

full color entertainment        tou    logo raum

Vrijdag 19 mei is Lily Monori van Dijken te gast bij Tori Oso Utrecht, in Bookstore Savannah Bay.

De veelzijdige Lily is schrijver van het boek "het verborgen meisje", dichter, spreker en dit jaar is zij de winnares van Vrouw in de media award regio Utrecht 2022.

Het boek
Lily komt als vierjarige meisje als pleegkind in het liefdevolle gezin Van Dijken. Haar biologische moeder laat haar daar plompverloren achter. Terugkijken, daar doet ze niet aan. Ze heeft het, als Surinaams meisje goed bij haar witte pleeggezin. Totdat er een moment in haar leven komt dat het verleden haar inhaalt. Dapper gaat ze de confrontatie aan. Waarom heeft haar moeder haar nooit meer opgehaald? Wat deed de dood van haar broertje Serghino met haar? Welke rol speelde haar biologische familie en vader? Wat heeft dat voor gevolgen gehad voor haar leven? verborgen meisje bookcover

Autobiografie
Het verborgen meisje is de autobiografie van Lily Monori van Dijken. Een aangrijpende, prachtige geschiedenis. Ze vertelt niet alleen haar verhaal, maar grijpt je ook bij de keel met haar prachtige, toegankelijke gedichten.

Enkele reacties
Hanny Schoonderwoerd, Uitgeverij Klare Taal:
"Als uitgever natuurlijk niet onbevooroordeeld, maar wil toch wat woorden kwijt. Een boek, uit het hart geschreven. Heel kwetsbaar, heel indringend, krachtig en een voorbeeld van een boek dat iedereen móet lezen omdat het ook zorgt voor meer begrip. Niet iedereen maakt een goede start in het leven en dat heeft gevolgen. Prachtig om te lezen."

Karin Bloemen, zangeres en pleegouder:
"Het verhaal van Lily is pijnlijk en mooi tegelijk. Gelukkig heeft ze liefde gevoeld en is ze gezien door haar pleegouders. En tegelijkertijd is de pijn van het gemis van haar eigen moeder en het verlies van haar grootouders een groot trauma en vult dat haar met verdriet. Mooi beschreven, met respect voor de mensen die haar hebben geholpen en met moed en kracht om het op te schrijven. Hopelijk helpt het anderen te begrijpen en in te zien dat alles wat een mens meemaakt, hoe jong ook, gevolgen heeft die soms een leven lang meegaan."

Kom luisteren naar Lily, vragen stellen en kennis op doen onder het genot van Surinaamse koek (kuku)!

portretfoto van bruine vrouw met donkergroene trui

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 7,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

 

Inloop:19.30 uur - Start: 20.00 uur.
Locatie: Savannah Bay
Adres: Telingstraat 13 te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht: o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3. Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht), 4 minuten lopen naar Savannah Bay.
Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 6 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren in het straatje van Savannah Bay is niet mogelijk.

savannah bay

 

 

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden