Logo Tori oso

Deze extra stadswandeling is volgeboekt.
In het kader van Black Achievement Month, organiseren we een EXTRA stadswandeling 'Sporen van slavernij in Utrecht' op zondag 31 oktober. Onderzoeker Nancy Jouwe, leidt ons in 2 uur langs het slavernijerfgoed in Utrecht.
Tijd: 15:00-17:00 uur
Verzamelpunt: naast Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com.

U ontvangt de bevestiging en betaalgegevens per mail.
Bijdrage: 12,50 euro incl Surinaamse snack

Er zijn 2 plaatsen vrijgekomen, mail naar torioso@gmail.com. 31 oktober is een extra wandeling gepland.

In het kader van Black Achievement Month, organiseren we op zondag 24 oktober, de stadswandeling 'Sporen van slavernij in Utrecht'. Onderzoeker Nancy Jouwe, leidt ons in 2 uur langs het slavernijerfgoed in Utrecht.

Tijd: 15:00-17:00 uur
Verzamelpunt: naast Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com. U ontvangt de bevestiging en betaalgegevens per mail.
Bijdrage: 12,50 euro incl Surinaamse snack

Sporen van slavernij

In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden. Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief wandelgids.

Op 30 juni nemen burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ in ontvangst. Het boek wordt aangeboden door de onderzoekers, als onderdeel van een breder programma rond de herdenking van Keti Koti in de Bibliotheek Neude.

Deze livestream is te volgen via: https://vimeo.com/561317861

Programma:

15.00 uur

Digitale livestream staat open met beeld en muziek.

15.15 uur

Welkom door presentatrice Natalja Macnack (Tori Oso Utrecht)

15.20 uur

Plengoffer door mevrouw Gina Avans.

15.30 uur

Welkomstwoord directeur De Bibliotheek Utrecht, Deirdre Carasso.

15.33 uur

Introductie en conclusies door Nancy Jouwe,

15.45 uur

Aanbieden eerste exemplaar aan burgemeester Dijksma en wethouder Voortman. Fotomoment en reactie burgemeester.

16.00 uur

Vraaggesprek Natalja Macnack met wethouder Linda Voortman.

16.10 uur

Performance theaterproductie Sites of Memory door Jörgen Gario en Jennifer Tosch.

16.15 uur

Afsluiting door presentatrice Natalja Macnack.

Later op de avond is er in de bibliotheek nog een inhoudelijk cultureel publieksprogramma rond het Utrechtse onderzoek. Deze livestream kunt u ook bijwonen via https://vimeo.com/561319613
Om 19.00 start er onder leiding van presentator Ayden Carlo in het Theater een mooi programma over de publicatie Slavernij en de stad Utrecht, herinneringen aan zwart Utrecht en de rol van kunst en cultuur. Met onder meer Jörgen Gario, Quinsy Gario, Guno Jones. De gesprekken worden afgewisseld met de performance Future for the Past van Sites of Memory. Een reis door de tijd naar “verborgen” verhalen uit het koloniale verleden. Kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater. Een prikkelend optreden die stof tot nadenken geeft.

Verder is er aandacht voor de mooie tentoonstelling Voices of Fashion in het Centraal museum. En natuurlijk komt Keti Koti aan de orde en het in 2023 op te richten slavernijmonument.

Aanleiding en onderzoek
De gemeenteraad heeft in juli 2019 met een motie gevraagd om een onderzoek. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe heeft hierop in opdracht van de gemeente Utrecht het onderzoek uitgevoerd, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In het onderzoeksteam zaten naast Nancy Jouwe ook Matthijs Kuipers, docent Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Remco Raben, Universitair Hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het Utrechts Archief vormde met ruim 31 kilometer aan archiefstukken een belangrijke basis voor dit onderzoek. Joyce Pennings, archivaris van Het Utrechts Archief, ondersteunde de onderzoekers bij hun zoektocht.

In het boek staan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek over de rol die het Utrechts stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van Nederland had. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Utrecht. Utrecht gaat zich naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten beraden op mogelijke excuses. Naar verwachting volgt hierover in oktober 2021 een besluit.

Het boek is o.a. bij een van onze samenwerkingspartners te koop, Savannah Bay. Je kunt het zowel online bestellen in de webshop, als in de winkel afhalen.

30 juni om 16.45 live te zien via Youtube van het Centraal Museum en ons Facebook kanaal.
Keti Koti is Surinaams voor ‘ketenen gebroken’ en wordt ook wel Dag der Vrijheden genoemd. Op 1 juli 1863 werd bij wet de slavernij in Suriname en de Nederlandse Antillen afgeschaft (na 10 jaar onder toezicht doorwerken is dat 1873 geworden) en daar staan we tijdens Keti Koti bij stil. Op 30 juni organiseren we een live herdenking met verschillende sprekers, zang en dans performances vanuit Centraal Museum en Stadsschouwburg Utrecht. Vanwege de coronamaatregelen kan het evenement helaas niet fysiek plaatsvinden.

De herdenking is op 30 juni vanaf 16:45 uur te zien via Youtube of via de social mediakanalen van Keti Koti UtrechtTori Oso UtrechtMacnack VerbindtStadsschouwburg Utrecht en het Centraal Museum.

Programma

• Opening met traditionele Koto dans - Nyanga Weder (dans) en Fantison O'Bryan (drummer)
• Leroy Lucas (voorzitter Keti Koti Utrecht)
• Linda Voortman (wethouder)
• 'Slavernij en de stad Utrecht' door Nancy Jouwe
• Julia Zahra (zang)
• Bart Rutten (artistiek directeur Centraal Museum)
• 'Wij en de ander' door Janice Deul
• Euredice Tauwnaar (spoken word)
• Zang en dans door Kenzo Alvares

Presentatie door Migaisa Poeketi (Keti Koti Utrecht)

Partners: Comité 30 juni/1 juli | NiNsee | Gemeente Utrecht | Centraal Museum | Tori Oso Utrecht | Stadsschouwburg Utrecht | Macnack Verbindt Events

2021 Poster Keti Koti 3

Gratis livestream maandag 24 mei, 20.00-21.15
In gesprek over slavernij, kunst en empathie
Binnenkort opent in het Rijksmuseum een tentoonstelling over slavernij. Een bijzondere gebeurtenis; nooit eerder besteedde een nationaal museum aandacht aan deze pijnlijke kant van onze geschiedenis. Documentairemaker Ida Does bracht de totstandkoming van de tentoonstelling in beeld voor haar film Nieuw Licht - Het Rijsmuseum en de slavernij. Ze sprak met de curatoren, nazaten van tot slaaf gemaakten en andere betrokkenen.

Met Ida en Dionne Abdoelhafiezkhan (sociaal ondernemer en bestuurslid Museumnacht Amsterdam) bespreken we vragen als: Hoe kunnen kunstenaars, musea en culturele instellingen bijdragen aan begrip en empathie voor historische figuren en gebeurtenissen? Kan dit ook weer bijdragen aan meer begrip voor elkaar anno 2021? En wat voor rol speelt hedendaagse kunst hierin?

Sabrina Starke maakte de titelsong Learn to Love bij de documentaire Nieuw Licht en zal live optreden. Ook componist en fluitist Ronald Snijders, verantwoordelijk voor de muziek in de film, treedt op. In het verleden heeft hij ook opgetreden bij en samengewerkt met Tori Oso Utrecht. Aan deze artiesten stellen we de vraag: hoe kun je de thema's en emoties uit het verleden op muziek zetten? De presentatie is in handen van Jennifer Muntslag.

De directe livestream is via deze link te bekijken.

Dit programma is een samenwerking tussen TivoliVredenburg, Memphis Film & Television en Tori Oso Utrecht. Het programma vindt plaats in het kader van de Dag van de Empathie, die jaarlijks georganiseerd wordt op 3 mei. Door het hele land vinden in de maand mei programma's rond dit thema plaats. Kijk voor de volledige programmering op https://dagvanempathie.nl/ 

Vrijdag 9 april van 20.00-21.00 uur, vindt de online booktalk met de schrijfster Henna Goudzand Nahar plaats.
We organiseren dit via ZOOM en Urdice Sno zal Henna interviewen over haar laatste boek "De geur van bruine bonen". Tussendoor is er gelegenheid tot het stellen van vragen.

De lancering van het boek vond plaats op 25 november 2020, n.a.v. 45 jaar onafhankelijk Suriname vanuit Pakhuis de Zwijger. De dame op de boekcover is Peggy Bouva. Ook wel bekend van de podcast "De plantage van onze voorouders", die in 2020 is uitgeroepen tot beste podcast van het jaar.

 

Meer over het boek De geur van bruine bonen:
Rond de onafhankelijkheid van Suriname, als veel Surinamers naar Nederland vertrekken om zo hun Nederlandse paspoort te behouden, stapt ook de moeder van Ilse op het vliegtuig naar Nederland. Ilse blijft achter bij haar grootmoeder in Paramaribo. Wanneer Ilse's moeder (Anita), moeite krijgt alle ballen in haar nieuwe gezin in de lucht te houden, wordt Ilse naar Nederland ‘gehaald’, waar ook haar oom Frank, de jongste broer van haar moeder en de belangrijkste persoon in haar leven, woont. Wanneer Jan, de boezemvriend van Ilse, ruim dertig jaar later, tijdens een etentje met haar en zijn nieuwe vriend, over het drugsverleden van oom Frank begint, raakt Ilse in een crisis.

De roman begint als Ilse (bijna 49 jaar), onderwijzeres is in Amsterdam, en met haar Surinaamse jeugdvriend Henk twee pubers opvoedt.

‘Een boek over complexe thema’s zoals verstoorde familierelaties, psychische crisissen, dubbelleven, aanpassen in een andere samenleving en het slavernijverleden. Dit boek is belangrijker dan ooit. Het biedt kansen om Suriname te begrijpen en mensen te verbinden. Niet alleen voor Nederlanders, maar ook voor Surinamers zelf.’
Estefania Pampin Zuidmeer in La Chispa

"Aan alles zit een randje en Henna legt dit bloot. Henna laat zien wat er achter de deuren van Surinaamse gezinnen schuilt"
Uitgeverij: In de Knipscheer

 

De geur van bruine bonen is een boek dat zowel voor de jongere als de oudere generatie interessant en herkenbaar is.

Aanmelden voor De geur van bruine bonen
Aanmelden verloopt via torioso@gmail.com. Een dag vantevoren versturen we de Zoom link.

Op 1 oktober om 19:15 organiseren we i.s.m. Louis Hartlooper Complex en Full Color Entertainment, een speciale première van het Nederlandse drama Buladó van Eché Janga. Na afloop van de film is er een Q&A met acteur Everon Jackson Hooi onder leiding van Brenda Emmen-Hassell.

Omschrijving

De elfjarige Kenza (Tiara Richards) woont samen met haar vader Ouira (Everon Jackson Hooi) en opa Weljo (Felix de Rooy) op een autosloperij in de binnenlanden van Curaçao. De twee mannen zijn elkaars tegenpolen: Ouira is een kordate, rationele politieagent, terwijl Weljo zich identificeert met de oorspronkelijke bewoners en de spiritualiteit van het eiland. Wanneer de relatie tussen Ouira en Weljo steeds verder op de spits gedreven wordt, zoekt de eigenzinnige Kenza vastberaden naar haar eigen weg tussen de twee uitersten. De nuchtere mentaliteit van haar vader biedt haar niet altijd meer wat ze nodig heeft en geleidelijk stelt ze zich steeds meer open voor de mystieke en geruststellende tradities van haar opa.

Buladó is geregisseerd door Eché Janga die samen met Esther Duysker ook het script heeft geschreven. Het verhaal speelt zich af in Band’abou Curaçao en is deels gebaseerd op een lokale slavensaga. Door dit verhaal naar het grote doek te brengen wordt deze oude verteltraditie voortgezet.

Tickets: https://www.hartlooper.nl/films/bulado/

Regie
Eché Janga

Cast
Everon Jackson Hooi, Tiara Richards, Felix de Rooij

Genre
Drama

Land
Netherlands

Release
1 okt 2020

Productiejaar
2020

Speelduur
86 minuten

Gesproken taal
Papiaments

Ondertitelde taal
Nederlands

Door de Coronamaatregelen heeft onze samenwerkingspartner Keti Koti Utrecht er voor gekozen om de herdenking dit jaar online plaats te laten vinden in een compact programma met sprekers & performers uit 030! Locatie van opname: Centraal Museum.

De speciale uitzending start om 19:00 uur op dinsdag 30 juni en wordt live vertoond via de Facebook pagina’s van de partners. Ook via het Youtube kanaal van Centraal Museum wordt de uitzending vertoond.

Kijken jullie mee?

Noteer het in je agenda en hou de event pagina in de gaten voor updates:
https://www.facebook.com/events/263248874935702/

Programma:
19.00 Gina Avans, plengoffer
19.05 Leroy Lucas, voorzitter Keti Koti Utrecht
19.10 Linda Voortman, wethouder
19.15 Mitchell Brunings & Gerson Dakilwadjir
19.20 Bart Rutten, directeur Centraal Museum
19.30 Denise Jannah, keynote spreker/zangeres
20.00 Sergio Edwards, spoken word artist
20.05 Mitchell Brunings Music & Gerson Dakilwadjir
20.10 Dankwoord Leroy Lucas

Deze online productie is tot stand gekomen door de samenwerkingspartners:
Keti Koti UtrechtCentraal MuseumGemeente UtrechtTori Oso UtrechtNiNseeMacnack Verbindt Advies en Event

 

Kom Internationale Vrouwendag vieren in de schouwburg!

Stap in de wereld van zichtbaarheid, zelfwaardering, feminine energy en meer. Een middag met diverse sprekers, talkshowgasten en performances op het gebied van zang, dans en/of spoken word. Op de eerste verdieping zijn diverse ondernemers en creatives aanwezig waar je bij aanvang en in de pauze een kijkje kunt nemen of een zenmoment kunt halen. Workshop Feminine & Confident vindt plaats in de Hekman Foyer. Diverse muzikale optredens en een female history quiz tot 15.00 uur in Restaurant Zindering.

Randprogramma
Inloop vanaf 13.00 met workshops, stands en activiteiten in de Loggia, Restaurant Zinder en de Hekmanfoyer op de eerste verdieping.

Het hoofd programma Me, Myself(ie) and I in de Blauwe zaal start om 15.00. Vanaf 17.00-18.00 uur after borrel met dj in de Escher Foyer.

1500
- Start met Performance Tabula Rasae
1515-1600
- Welkom door host Minchenu Maduro
- Talkshowgasten Influencers Lauren Lewis & Dainahara van Explore Utrecht over (online) zichtbaarheid/kwetsbaarheid
- Talkshowgast Gladys Daniel over de kracht van Feminine Energy

Pauze 16.00-1620

- Start met Performance Tabula Rasae
- Keynote powertalk door Satcha Maduro
- Einde 17.00 uur

17.00-18.00
Naborrelen met live dj in de Escher foyer

Organisatie/productie: Macnack Verbindt Events i.s.m. Stadsschouwburg Utrecht en Younity Events

Meer info: Bezoek deze link.
Tickets: 15 euro en t/m 18 jaar 10 euro

Tori Oso Utrecht organiseert na 5 juli tot 1 september geen activiteiten/events. Per mail zijn wij bereikbaar, zie www.torioso.nl/contact

Wij wensen u een mooie zomer toe!

Fotografie: Darren Simons

Copyright © 2021 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden