Logo Tori oso

Buku nanga kuku (Boek met koek). Gast: culinair ontdekker Judith Cyrus

Datum: Zondag 24 maart, 14.00-15.30 uur
2024-03-24
Tijd: 14.00 inloop | START 14.15 | Einde
-15.30 uur

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

In het kader van het herdenkingsjaar, werken Tori Oso Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Comité 30 juni/1 juli Utrecht samen aan een reeks Buku nanga kuku sessies.

Zondag 24 maart is culinair ontdekker, Judith Cyrus te gast bij ons in Bibliotheek Utrecht, locatie Neude.

image002Over Judith Cyrus
Judith is opgegroeid in een Surinaams gezin in Noord-Holland. Haar moeder (Oma Kate) heeft hen opgevoed met Pom, Bakkeljauw en Moksi-alesie, maar ook met oesters, asperges en een goed glas wijn. Tijdens het samen koken en eten, is ook samen praten belangrijk. Dat is waarom zij op verzoek keukentafelgesprekken organiseert.

In 2017 is zij &Judith gestart. De bedrijfsnaam begint met & omdat zij altijd samenwerkt met anderen. Samen eten is samen koken. Sindsdien verzorgt zij workshops Surinaams, Ottolenghi en vegan. Daarnaast kookt zij regelmatig voor private dinings.

In januari 2021 is haar eerste kookboek verschenen: Paramaribo, een culinaire smeltkroes. Daarnaast heeft haar kookboek geresulteerd in een wekelijkse column in dagblad Trouw.

In november 2023 verscheen haar tweede kookboek Toespijs.

Over het boek Toespijs

toespijs 3d'Wat is je toespijs?' vraagt iemand met Surinaamse roots die benieuwd is naar de maaltijd. De toespijs is dat wat de hoofdrol speelt op je bord: de vis, de groente, het vlees. Aardvruchten, banaan, rijst, pasta en brood spelen in die zin een bijrol.

Zodra Judith Cyrus wakker wordt, stelt zij zichzelf drie wezenlijke vragen: waar heb ik trek in? Wat heb ik in huis? En welke toespijs past daarbij? In haar tweede boek neemt ze ons mee naar de Cariben. Geïnspireerd door wederom een smeltkroes-keuken ontwikkelde Judith 100 Creools-Caribische toespijzen. Toespijs inspireert om culinaire grenzen te verleggen.

Host Sharily Ortela (Bookclub Reading in black)
sharily
Sharily is begonnen met haar eigen boekenclub: Reading in black. Een boekenclub waar zwarte auteurs & verhalen centraal staan. Iedere maand organiseert zij een boekbespreking met clubleden. Beluister het interview fragment van Funx radio.

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 5,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 14.00 uur - Start: 14.15 uur.
Locatie: Bibliotheek Neude, zaal: Podium, 2e verdieping
Adres: Neude te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht)

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 5 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren op het Neude is niet mogelijk.

de bibliotheek neude

 

De Buku nanga kuku reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

mfo logo rgb rood small

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden