Logo Tori oso

Buku nanga kuku (Boek met koek). Gast: Prof. Soortkill

Datum: Zondag 25 FEB, 13.00-15.00 uur
2024-02-25
Tijd: 13.00 inloop | START 13.15 | Einde
-15.00 uur

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

In het kader van het herdenkingsjaar, werken Tori Oso Utrecht, Bibliotheek Utrecht en Comité 30 juni/1 juli Utrecht samen aan een reeks Buku nanga kuku sessies.

Zondag 25 februari is Prof. Soortkill te gast bij ons in Bibliotheek Utrecht, locatie Neude.

prof soortkillProf. Soortkill is wijsgeer, schrijver en medeoprichter van SMIB WORLDWIDE, een lifestyle brand, een collectief uit de Bijlmer. Zij hebben een eigen kledingmerk, muzieklabel, festival, de Smibanese University en ze bestormen de culturele sector vanuit alle hoeken sinds 2014. Prof. Soortkill stelde het Smibanese woordenboek 2.0 samen, dat in 2020 werd genomineerd voor de Taalboekenprijs.

Soortkill betekent in het Smibanese: type jongen. Hiernaast heeft hij met de Smibanese University een eigen boekencollectie in de Openbare Bibliotheek Amsterdam, geeft hij lezingen over de smibologische wereldbeschouwing en heeft hij een wekelijkse rubriek in NRC genaamd 'Smibologische wetenschappen'. Smibologie. Each one, teach one, is na het Smibanese woordenboek het tweede lesboek van de Smibanese University.

Over het boek

smibologieAan de hand van zijn eigen leven wil Prof. Soortkill met dit boek aangeven hoe hiphopcultuur hem aanleiding heeft gegeven tot zelfactualisatie en heeft bevrijd van de massa-indoctrinatie en het koloniale erfgoed waar mensen uit de Afrikaanse diaspora mee te maken hebben. Prof. Soortkill z'n roots liggen namelijk in Suriname. Het koloniale bewind deed er tijdens en vooral na de afschaffing van de slavernij alles aan om het volk in Suriname op een dwaalspoor te brengen en daar te houden. Met succes, want het land kent meerdere bevolkingsgroepen met allemaal een eigen verhaal, terwijl geen van de groepen elkaars verhaal goed kent.

Via hiphop leerde Prof. Soortkill over de black liberation movements in de VS, hoe zij zich hebben bevrijd van spirituele ballast en hoe het sneeuwbaleffect van al deze bewegingen heeft geresulteerd in het fenomeen 'hiphop'. Vanuit dit idee is Smibanese University opgericht, het hiphopkenniscentrum van Prof. Soortkill waar hij in z'n eigen woorden spiritual knowledge propageert. Al deze knowledge heeft hij samengevat in een ideologie genaamd 'smibologie', waarbinnen de Smibologic Theory een praktische formule biedt die fungeert als een compleet nieuwe levenswijze, een own way of life, die hij aanbiedt aan mensen.

Enkele reacties
‘Bro, ik vind het een meesterwerk.’ – Mitchell Esajas, The Black Archives

'Wat een gevoel voor taal. Wat een liefde voor taal. Alsof ik in Prof. Soortkills hoofd mag zitten en meeluister met zijn gedachten.’ – Joris Luyendijk, journalist en auteur De zeven vinkjes

‘Ik leef al jaren volgens de Smibologische leer. HipHop heeft mij ook opgevoed.’ – Kees de Koning, Top Notch platenlabel

Kom luisteren naar Prof. Soortkill, vragen stellen en kennis op doen onder het genot van Surinaamse koek (kuku)!

Host MC Melodee
mcmelodee sl223404
De Amsterdamse MC Melodee is de frontvrouw van de soulvolle hiphopband La Melodia. Ze bracht haar eerste La Melodia-album uit bij het legendarische Japanse label Handcuts in 2007 en daarna volgden meer albums. Ze tourde door Europa en na Europa begon ze wereldwijd op te treden, o.a. in de VS, Afrika, Indonesië en Japan. Tussendoor heeft ze meegewerkt aan vele projecten en ze stond oktober jl. met een all female line-up in een uitverkocht Concertgebouw tijdens a tribute to Missy Ellioth. Na een gedwongen pauze in 2020 en 2021, brengen MC Melodee en de legendarische producer Cookin Soul hun meest recente album "Bonafide" voorjaar 2022 uit op vinyl en alle digitale platforms.

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 5,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 13.00 uur - Start: 13.15 uur.
Locatie: Bibliotheek Neude, zaal: Podium, 2e verdieping
Adres: Neude te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht)

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 5 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren op het Neude is niet mogelijk.

de bibliotheek neude

 

De Buku nanga kuku reeks wordt mede mogelijk gemaakt door een bijdrage van het Mondriaan Fonds.

mfo logo rgb rood small

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden