Logo Tori oso

Buku nanga kuku (boek met koek): Surinaamse trouwportretten

Datum: zaterdag
2022-08-20
Tijd: 20.00
-21.15

Op zaterdag 20 augustus zijn auteur Lucia Nankoe en Maayke Botman te gast bij Tori Oso Utrecht, in de huiskamersetting van Bookstore Savannah Bay. Er is gelegenheid voor het stellen van vragen, onder het genot van een stuk Surinaamse koek.

Trouwportetten- Fotovertellingen (vervolgpublicatie op Trouwportretten- Surinaamse voorouders in beeld)
De ruim 140 familiefoto’s en -verhalen maken inzichtelijk hoezeer Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd tussen 1868-1950. Samen vertellen zij het verhaal van talloze menselijke verbintenissen die (lands)grenzen, etniciteit of religie overschrijden. Ondanks dat dit bijna nooit zonder slag of stoot ging, volgden de meeste geliefden de weg van hun hart en won de liefde het vaak van de tijdsgeest.

De familieverhalen zijn verweven met belangrijke thema’s die de koloniale geschiedenis van Suriname kenmerken: slavernij, contractarbeid, immigratie en emigratie, conflict en strijd. Maar ook: verbinding, diversiteit en eensgezindheid.

In een kort gesprek vertelt auteur Lucia Nankoe over waarom ze dit project is gestart en hoe het proces is verlopen. Gastspreker Maayke Botman deelt haar familieverhaal achter het Surinaamse trouwportret. Dit verhaal is te lezen in de vervolgpublicatie Trouwportetten- Fotovertellingen.

Deel 1 van het boek Trouwportretten- Surinaamse voorouders in beeld, is uitverkocht en inmiddels is deel 2 van het boek Trouwportetten- Fotovertellingen uitgebracht met nieuwe foto's en verhalen. Deel 2 wordt 20 augustus besproken.

cover trouwportretten

De tentoonstelling
Tot en met 7 september is de expositie Surinaamse trouwportretten te bezoeken in Fotografie museum FOAM in Amsterdam.

De tentoonstelling Surinaamse Trouwportretten is een verzameling van bijzondere foto's. De familiefoto’s en -verhalen laten zien in hoeverre Surinamers onder Nederlands bestuur naar alle windstreken zijn afgereisd. Surinamers waaierden namelijk al vroeg uit over de wereld en vonden hun partner soms ergens anders, op Aruba, Curaçao of Bonaire, in voormalig Nederlands Oost-Indië, Nederland of Noord-Amerika. De kracht van deze verzameling persoonlijke foto’s zit hem dan ook in de vele verschillende verbintenissen die zich over de hele wereld uitstrekten. Koop je online tickets.

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage €6,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild.

Beperkt aantal plekken beschikbaar.
Inloop:19.30 uur - Start: 20.00 uur.

Locatie: Savannah Bay
Adres: Telingstraat 13 te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht: o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3
Uitstappen halte Neude, 4 minuten lopen naar Savannah Bay
Parkeersuggesties: Janskerkhof of Parkeergarage Bijenkorf (beiden 6 minuten loopafstand) Let op: het is lastig parkeren in de autoluwe binnenstad. Parkeren in het straatje van Savannah Bay is niet mogelijk.

savannah bay

 

 

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden