Logo Tori oso

Extra ingelast: stadswandeling Sporen van slavernij in Utrecht

Datum: Zondag
2014-09-21
Tijd:
-

Wegens grote belangstelling, organiseren we een 2e wandeling. Aanmelden is mogelijk via torioso@gmail.com. (Inmiddels is deze tour ook volgeboekt!)

Op zondag 21 september organiseren we een extra stadswandeling n.a.v. het boekje Sporen van slavernij in UtrechtNancy Jouwe en Sjoerd Jaarsma zullen ons rondleiden tijdens de 2 uur durende city tour 'Sporen van slavernij in Utrecht'.
Bekijk hier de route van de stadswandeling.

Tijd: 10.45-13.00 uur
Vertrektijd: 11.00 uur
Verzamelpunt: Winkel van Sinkel, Oudegracht 158, 3511 AZ Utrecht
Bereikbaarheid Winkel van Sinkel, klik HIER
Eindpunt: Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com
Bijdrage: 10 euro incl Surinaams broodje

Sporen van slavernij
In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden. Veel kooplieden en toeleveranciers woonden een deel van het jaar in buitenhuizen in het hele land, en de investeerders in de koloniën kwamen uit het hele land.
Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief app en wandelgids.

''The legacy of slavery can be identified throughout the Netherlands today even if it is not currently so explicit, not so visible, not so palpable as it could be''. Inaugural  lecture  prof.  Stephen Small, 2012.

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden