Logo Tori oso

Postkoloniale interventies in de publieke ruimte - 24 nov

Datum: Zaterdag
2018-11-24
Tijd:
-

Op zaterdag 24 november 2018 organiseren Mapping Slavery, werkgroep Gepeperde Straten (een initiatief van de gemeente Utrecht), BAKbasis voor actuele kunst en Tori Oso Utrecht een event dat zich richt op interventies in de publieke ruimte die de Nederlandse koloniale geschiedenis kritisch adresseren.

De directe aanleiding is tweeledig. Mapping Slavery zal in samenwerking met de gemeente Utrecht markeringen in november aanbrengen langs de wandelroute Sporen van Slavernij Utrecht die op 24 november 2011 is gelanceerd. Tweede aanleiding is de nieuwe wandelroute Bitterzoete route in de wijk Lombok, die op 27 oktober jl is gelanceerd en die de koloniale verhalen achter de straatnamen van deze wijk tot leven brengt. Op die dag is ook de eerste markering onthuld door wethouder Linda Voortman in de JP Coenstraat in Lombok.

Op 24 november linken we deze twee wandelroutes aangezien ze tezamen de weidsheid van de Nederlandse koloniale geschiedenis laten zien, die zich bijna vier eeuwen afspeelde op meerdere continenten. We verbinden het via de fysieke markeringen waarbij de laatste markering wordt onthuld op het Jacobiplein door Urwin Vyent, directeur NINSEE en met een performance van zanggroep Black Harmony. Dit wordt binnen vervolgd door een programma in BAK.

Opgeven voor het publieksprogramma (15.45-19.00) kan via torioso@gmail.com en de toegang is gratis incl drankjes en Surinaamse hapjes.

15.45 uur

Laatste markering op plein bij Jabobi kerk onthuld met performance van zanggroep Black Harmony en toespraak Urwin Vyent (directeur NINSEE)

16.00 uur
Opwarmen in BAK (theaterzaal) met performances

16.15-18.00

Programma in theaterzaal o.l.v. host Wim Manuhutu

Sprekers: Jessy de Abreu (The Black Archives), Nancy Jouwe (Mapping Slavery), Raul Balai, Britta Schilling (Engels), via Skype: Decolonize Berlin (Engels), Ralf Ferdinand (ovb), Leroy Lucassen and Annette Krauss (Engels)

18.00-19.00
Optreden Ronald Snijders trio in het kader van Srefidensi met drankjes en Surinaamse snacks 

Het programma is grotendeels in het Nederlands en sommige gedeelten zijn in het Engels. Voorafgaand hieraan vindt er een Meet and Greet Landelijk Netwerk Slavernijverleden regio Utrecht in BAK (besloten sessie op uitnodiging 14.00-15.30)

 

Extra info:

De markering bestaat uit een metalen pin van 10 cm doornsee die op straat wordt bevestigd bij elke locatie waar een verhaal is over slavernij en kolonialisme. Maker Raul Balai heeft zijn inspiratie voor het schip opgedaan aan de hand van de tekeningen van Oost-Indië vaarders die oorspronkelijk werden gemaakt door de zeventiende-eeuwse Reinier Nooms.

Het Drina lettertype dat is gebruikt voor het logo heeft iets weg van de graffiti die is te vinden in het gewone straatbeeld. Het meest gebruikte VOC schip was in de zeventiende en achttiende eeuw het spiegelretourschip. De bouwtijd van zo’n schip duurde vijf tot 8 maanden en het schip kon gemiddeld vijftien jaar mee. Een replica van zo’n schip is te vinden bij Bataviastad te Lelystad. Voor meer informatie over WIC schepen kan het boek van Leo Balai, Het slavenschip (2011) worden

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden