Logo Tori oso

Sporen van slavernij in Utrecht wandeling

Datum: donderdag
2022-06-30
Tijd: 12.00 uur
-13.15 uur

In het kader van Keti Koti Utrecht, organiseren we op donderdag 30 juni, de stadswandeling 'Sporen van slavernij in Utrecht'. De stadsgids leidt ons langs een aantal punten met verhalen over het slavernijerfgoed in Utrecht. Je wordt meegenomen in een tijdreis van de 17e t/m de 19e eeuw. Universitaire panden, Theater Kikker, De Winkel van Sinkel...allemaal voorbeelden van gebouwen met een verhaal over sporen van slavernij. Een laagdrempelige manier om een completer beeld te krijgen van de Utrechtse stadsgeschiedenis.

wandeling

Aanmelden
Tijd: 12:00 uur -13.15 uur
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com.
U ontvangt de bevestiging per mail.
Verzamelpunt: Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht, Eindpunt: Centraal Museum. In de tuin van het Centraal Museum, vindt het herdenkingsprogramma plaats van 13.30-18.00 uur.

Deelname/bijdrage
In samenwerking met Comité 30 juni/1juli, bieden we deze wandeling kosteloos aan. Er zijn maximaal 25 plekken beschikbaar.

Sporen van slavernij
In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden.

Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief wandelgids.

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden