Op 30 juni nemen burgemeester Sharon Dijksma en wethouder Linda Voortman het boek ‘Slavernij en de stad Utrecht’ in ontvangst. Het boek wordt aangeboden door de onderzoekers, als onderdeel van een breder programma rond de herdenking van Keti Koti in de Bibliotheek Neude.
Deze livestream is te volgen via: https://vimeo.com/561317861
Programma:
15.00 uur
Digitale livestream staat open met beeld en muziek.
15.15 uur
Welkom door presentatrice Natalja Macnack (Tori Oso Utrecht)
15.20 uur
Plengoffer door mevrouw Gina Avans.
15.30 uur
Welkomstwoord directeur De Bibliotheek Utrecht, Deirdre Carasso.
15.33 uur
Introductie en conclusies door Nancy Jouwe,
15.45 uur
Aanbieden eerste exemplaar aan burgemeester Dijksma en wethouder Voortman. Fotomoment en reactie burgemeester.
16.00 uur
Vraaggesprek Natalja Macnack met wethouder Linda Voortman.
16.10 uur
Performance theaterproductie Sites of Memory door Jörgen Gario en Jennifer Tosch.
16.15 uur
Afsluiting door presentatrice Natalja Macnack.
Later op de avond is er in de bibliotheek nog een inhoudelijk cultureel publieksprogramma rond het Utrechtse onderzoek. Deze livestream kunt u ook bijwonen via https://vimeo.com/561319613
Om 19.00 start er onder leiding van presentator Ayden Carlo in het Theater een mooi programma over de publicatie Slavernij en de stad Utrecht, herinneringen aan zwart Utrecht en de rol van kunst en cultuur. Met onder meer Jörgen Gario, Quinsy Gario, Guno Jones. De gesprekken worden afgewisseld met de performance Future for the Past van Sites of Memory. Een reis door de tijd naar “verborgen” verhalen uit het koloniale verleden. Kunstenaars uit Zuid-Afrika en Nederland geven hun visie op dit actuele onderwerp in zang, poëzie, dans, beeldende kunst, en theater. Een prikkelend optreden die stof tot nadenken geeft.
Verder is er aandacht voor de mooie tentoonstelling Voices of Fashion in het Centraal museum. En natuurlijk komt Keti Koti aan de orde en het in 2023 op te richten slavernijmonument.
Aanleiding en onderzoek
De gemeenteraad heeft in juli 2019 met een motie gevraagd om een onderzoek. Cultuurhistoricus Nancy Jouwe heeft hierop in opdracht van de gemeente Utrecht het onderzoek uitgevoerd, samen met onderzoekers van de Universiteit Utrecht. In het onderzoeksteam zaten naast Nancy Jouwe ook Matthijs Kuipers, docent Politieke geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en Remco Raben, Universitair Hoofddocent Geschiedenis aan de Universiteit Utrecht en bijzonder hoogleraar koloniale en postkoloniale literatuur en cultuurgeschiedenis aan de Universiteit van Amsterdam. Het Utrechts Archief vormde met ruim 31 kilometer aan archiefstukken een belangrijke basis voor dit onderzoek. Joyce Pennings, archivaris van Het Utrechts Archief, ondersteunde de onderzoekers bij hun zoektocht.
In het boek staan de resultaten van het wetenschappelijk onderzoek over de rol die het Utrechts stadsbestuur en de stad in de slavernijgeschiedenis van Nederland had. Het onderzoek is gedaan in opdracht van de gemeente Utrecht. Utrecht gaat zich naar aanleiding van deze onderzoeksresultaten beraden op mogelijke excuses. Naar verwachting volgt hierover in oktober 2021 een besluit.
Het boek is o.a. bij een van onze samenwerkingspartners te koop, Savannah Bay. Je kunt het zowel online bestellen in de webshop, als in de winkel afhalen.