Logo Tori oso

Stadswandeling Sporen van slavernij in Utrecht (VOLGEBOEKT)

Datum: Zondag
2018-06-24
Tijd:
-

Deze wandeling is volgeboekt. Het is niet meer mogelijk om voor de wandeling aan te melden.
Stadswandeling Sporen van slavernij in Utrecht. Onze gids is Nancy Jouwe.

Op zondag 24 juni organiseren we een stadswandeling i.s.m. Kosmopolis Utrecht en het Ninsee. N.a.v. het boekje Sporen van slavernij in Utrecht. leidt Nancy Jouwe ons rond tijdens de 2 uur durende city tour 'Sporen van slavernij in Utrecht'. Met performances van Spoken Thought artist Melanin Kris en Sayonara Stuttgart. Muzikale performance met traditionele Afro Caribische zang van Black Harmony.
Bekijk hier de route van de stadswandeling.

Tijd: 10.45-13.15 uur
Vertrektijd: 11.00 uur
Verzamelpunt: voor Bookstore Savannah Bay, Telingstraat 13 Utrecht
Eindtijd: 13.15 uur
Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com -> Na aanmelding ontvangt u de betalingsgegevens per mail.
Bijdrage: 5,00 euro incl Surinaams broodje

Dialoog Sporen zien i.s.m. So Ubuntu en Utrecht in Dialoog
Tijd: 13.30 - 15.30 uur | Gratis deelname
Locatie: Maliebaan 45 (binnentuin aanwezig)

Tijdens de wandeling wordt er stilgestaan bij de sporen die de slavernij in Utrecht heeft achtergelaten. Deze sporen zijn er, maar we zien ze niet altijd of weten er niet van af. Hierna gaan we in gesprek. Wanneer voelde, zag, hoorde, ervoer je laatst sporen van slavernij? Wanneer werden deze sporen door jou of anderen echt gezien? Zijn er sporen van slavernij in je eigen denken, zijn of handelen? Hoe kunnen we het beste omgaan met deze sporen? Aansluitend op de wandeling gaan deelnemers en andere geïnteresseerden met elkaar in gesprek over dit thema. Het zorgt voor mooie ontmoetingen, nieuwe inzichten, meer verbondenheid en inspiratie.

Iedereen is van harte welkom! De dialoog is gratis. Het is ook mogelijk om alleen voor het gesprek aan te sluiten. Aanmelden kan via torioso@gmail.com of via de rode ''aanmelden'' knop op de pagina van Utrecht in Dialoog. Klik hier.
Sporen van slavernij
In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden. Veel kooplieden en toeleveranciers woonden een deel van het jaar in buitenhuizen in het hele land, en de investeerders in de koloniën kwamen uit het hele land.

Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief app en wandelgids.

 

''The legacy of slavery can be identified throughout the Netherlands today even if it is not currently so explicit, not so visible, not so palpable as it could be''. Inaugural  lecture  prof.  Stephen Small, 2012.

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden