Logo Tori oso

Wandeling Sporen van slavernij in Utrecht en boekpresentatie Henna Goudzand

Datum: Zondag
2015-06-15
Tijd:
-

Op zondag 21 juni organiseren we een stadswandeling n.a.v. het boekje Sporen van slavernij in UtrechtNancy Jouwe en Sjoerd Jaarsma zullen ons rondleiden tijdens de verkorte versie van de city tour 'Sporen van slavernij in Utrecht'.
Bekijk hier de route van de stadswandeling.

(vanwege de verwachte drukte van de Culturele Zondagen starten we dit keer om 10.00 uur)

Verzamelen: 9.45 uur
Verzamelpunt: Café 't HoogtSlachtstraat 5 (loopt door in de Telingstraat waar boekhandel Savannah Bay ook gehuisvest is)
Vertrektijd: 10.00 uur
11.00 uur: terugkomst bij café 't Hoogt
11.15 uur: Boekpresentatie Henna Goudzand - Roman Over het zoute water. In ‘Over het zoute water’ wordt de problematiek van de slavernij belicht vanuit een ongebruikelijke invalshoek. Zie website Henna Goudzand.
12.15 uur: einde bijeenkomst

Aanmelding verplicht via: torioso@gmail.com (beperkt aantal plaatsen)
Bijdrage: 12,50 euro inclusief Surinaams broodje

Sporen van slavernij
In bepaalde Nederlandse steden is er een directe band met het slavernijverleden. Denk aan Amsterdam, Hoorn, Rotterdam, Middelburg en Vlissingen. Steden waar de Kamers van de West-Indische Compagnie en de Verenigde Oost-Indische Compagnie waren gevestigd. De Kamers waren knooppunten voor de organisatie en handel van de WIC (in de west) en VOC (in de oost). Maar ook buiten die directe handelssteden zijn er sporen van het slavernijverleden te vinden. Veel kooplieden en toeleveranciers woonden een deel van het jaar in buitenhuizen in het hele land, en de investeerders in de koloniën kwamen uit het hele land.

Utrecht had geen directe band maar er zijn wel degelijk sporen in de stad te vinden. Daarom voerde Kosmopolis Utrecht in 2011 en 2012 het project Slavernij: de Utrecht connectie uit. Daarin werkten ze samen met historicus Dr. Esther Captain en het Centre for the Humanities. In dit project kreeg het slavernijverleden een lokale, Utrechtse invulling d.m.v. films, lezingen, een artist in residency van Marron kunstenaar Marcel Pinas uit Suriname en de realisatie van een wandelroute langs sporen van slavernij, inclusief app en wandelgids.

''The legacy of slavery can be identified throughout the Netherlands today even if it is not currently so explicit, not so visible, not so palpable as it could be''. Inaugural  lecture  prof.  Stephen Small, 2012.

PERSBERICHT ROMAN 'OVER HET ZOUTE WATER'
zoute water

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden