Logo Tori oso

Buku nanga kuku (Boek met koek). Gast: Jeffrey Spalburg

Datum: Zaterdag 28 OKT
2023-10-28
Tijd: 19.30 inloop | START 20.00 | Einde
-21.15-21.30

Sinds 2012 organiseert Tori Oso Utrecht Buku nanga kuku sessies, oftewel Boek met koek in het Nederlands. Het concept: het boek, de (Surinaamse) koek, de auteur en het publiek.

Zaterdag 28 oktober is Jeffrey Spalburg te gast bij Tori Oso Utrecht, in Bookstore Savannah Bay. Sinds 2015 werkten we samen met de FATU vaderdag comedyshows in Stadsschouwburg Utrecht.

jeffrey spalburg front ©rob kluitenbergJeffrey Spalburg is al sinds de jaren negentig een succesvol en veelzijdig maker: van een eigen comedyshow op Netflix tot presentator op North Sea Jazz. De laatste jaren is hij veel actief als regisseur en schrijver achter de schermen, bijvoorbeeld bij Jörgen Raymann, Willie Wartaal en Roué Verveer.

Het boek
Als het achtjarige zoontje van Jeffrey Spalburg rot op naar je eigen land naar zijn kop geslingerd krijgt, komt Jeffrey tot de wrange conclusie: ons bestaan wordt hier nog altijd in twijfel getrokken.
Al drie generaties lang. Het dwingt hem om terug te gaan naar het verhaal waar alles begon: het verhaal van zijn mysterieuze vader James, die vanuit Suriname naar Nederland kwam om leraar te worden.

James Spalburg wordt op achtjarige leeftijd de man in het huis: zijn vader is afwezig, zijn oudere broer overlijdt. James verkoopt zes dagen per week eieren op de markt, timmert speelgoed voor zijn jonge broertje en zusje en doet het ook nog eens goed op school. Als hij zestien is, komt hij al voor de klas te staan. Enkele jaren later besluit zijn moeder dat de getalenteerde docent wiskunde naar Nederland moet.

In 1950 komt hij na achttien dagen varen aan in Amsterdam en vindt een baan in Badhoevedorp – de allereerste zwarte docent van het dorp. Uiteindelijk komt hij terecht in Hengelo, waar mensen van kleur nog zeldzamer zijn en zoon Jeffrey geboren wordt.

Jeffrey heeft veel vragen over het verleden van zijn zwijgzame vader, die hem een exemplaar van Anton de Koms Wij slaven van Suriname gaf toen Jeffrey aan hem vroeg: waar komen wij vandaan?

Ik ben jullie meester is een autobiografische generatieroman die zich over bijna honderd jaar uitstrekt, van Paramaribo tot aan Hengelo. Een orale geschiedenis die nu eindelijk opgetekend is, klaar om doorgeven te worden aan nieuwe generaties. Want soms moet je terug om weer vooruit te kunnen.

boek cover

Enkele reacties

'Een drie generaties tellend verhaal van vader op zoon en diens zoon, doorspekt met wilskracht, liefde en trouw.'
Gerda Lenten Havertong

'Een meesterwerk! Spalburg heeft de traditie van de orale overlevering van de familiegeschiedenis op ingrijpende wijze naar papier vertaald.'
Jörgen Raymann

Kom luisteren naar Jeffrey, vragen stellen en kennis op doen onder het genot van Surinaamse koek (kuku)!

Aanmelden Buku nanga kuku
Meld je aan via torioso@gmail.com, bijdrage € 7,- incl een stuk homemade Surinaamse koek. Betaalgegevens worden gemaild. Beperkt aantal plekken beschikbaar.

Inloop: 19.30 uur - Start: 20.00 uur.
Locatie: Savannah Bay
Adres: Telingstraat 13 te Utrecht

Route:
Openbaar vervoer vanaf CS Utrecht:
o.a. bus 77, 74, 73, 55, 28, 8, 4, 3.
Uitstappen halte Neude (1 a 2 haltes vanaf CS Utrecht), 4 minuten lopen naar Savannah Bay.

Parkeersuggesties: Parkeergarage Bijenkorf of Janskerkhof (op straat). Beiden op 6 minuten loopafstand. Parkeergarage Paardeveld (iets goedkoper tarief, 10 min loopafstand)

Let op: het is lastig (en duurder) parkeren op straat in de autoluwe binnenstad. Parkeren in het straatje van Savannah Bay is niet mogelijk.

savannah bay

 

 

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden