Logo Tori oso

OEMA FOE SRANAN / VROUWEN VAN SURINAME x NFF (Nederlands Film Festival) - Openlucht bios editie

Datum: Zondag 24 SEP
2023-09-24
Tijd: 18.00 uur (eten, live muziek & film) 19.20 (alleen film)
-22:00 uur (einde)

Zondag 24 september in RAUM's Buitenbioscoop!
Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. (Film bevat Nederlandse ondertiteling)

Als onderdeel van het Nederlands Film Festival (NFF) presenteren RAUM, Full Color Entertainment en Tori Oso Utrecht bij de Brommerbios, de documentaire Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname). Verwacht een prachtige avond met Surinaamse smaken, deuntjes en een nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman.

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.sonja boekstaaf

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders.
De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland).

Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie. Lange tijd is de film niet te zien geweest, maar kan met de restauratie op interesse van nieuwe generaties rekenen. Bekijk hier een fragment uit Oema foe sranan. De soundtrack is geheel Surinaams én bestaat uit muziek van verschillende bevolkingsgroepen. Een mix van lang bestaande traditionele folk, populaire hits, patriottische en politieke liederen van musici in Suriname en Nederland.

Hoe ziet de avond eruit?
Je kunt kiezen voor een avondvullend programma of alleen de documentaire komen kijken. Voor alleen de film (19.20 uur) betaal je €8,50. Wil je mee eten en genieten van Surinaamse muziek? Kies dan voor het ticket van €16,00. (18.00 uur) Bekijk hieronder het programma. BESTEL JE TICKET

18:00 tot 19:00 uur
Surinaams diner (Buffet met Bami, Nasi, Vega optie + Surinaamse koek) verzorgd door de Surinaamse Catering Delicious uit Utrecht, in Wijkrestaurant Venster

19.00 tot 19.15 uur
Surinaamse muziek door de muziekformatie Opo Strey

sonja boekstaaf viering srefendensi

19.15 tot 19.20 uur
Een aankondiging van het filmprogramma

19.30 tot 20.50 uur
Start film Oema Foe Sranan (inclusief een korte voorfilm)

20.55 tot 22.00 uur
Nagesprek met Nadia Tilon en Kenneth Soeleman & afsluitende borrel

Er is beperkt plek, dus koop gauw je ticket!


Over de Brommerbios
Onder het genot van een Ωrankje en de ondergaande zon een film kijken: als de Brommerbios neerstrijkt bij RAUM, neemt direct de sfeer van eindeloze zomeravonden het plein over. De Brommerbios is dé Utrechtse mobiele buitenbioscoop, gebouwd op een vintage Zundapp bakbrommer uit de jaren ’70. Na vijf jaar toeren door de stad is hij sinds 2019 van RAUM en hebben al honderden mensen hun stoel of kleedje voor het scherm uitgespreid.

full color entertainment        tou    logo raum

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden