Logo Tori oso

OEMA FOE SRANAN (1978) VROUWEN VAN SURINAME

Datum: zondag
2023-04-23
Tijd: 13.30 uur en 16.00 uur
-

Oema foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname, gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. (Film bevat Nederlandse ondertiteling)

De film volgt vier vrouwen, Jetty, Sonja, Somai en Sylvie, die zich verzetten tegen miskenning en uitbuiting en de armoede die ze dagelijks ervaren. Door middel van hun persoonlijke verhalen geven zij zicht op de geschiedenis van kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland.

De oorzaken van de armoede worden in beeld gebracht aan de hand van citaten uit “Wij slaven van Suriname” van Anton de Kom, het boek dat is opgenomen in de Nederlandse Canon. Het is een aanklacht tegen de rol van Nederland als kolonisator en tegen de buitenlandse bedrijven die zich verrijken maar het land berooid achterlaten. De film laat een strijdend volk zien in plaats van een lijdend volk.sonja boekstaaf

Oema foe Sranan is een politieke film: een resultaat van solidariteit tussen Surinamers en Nederlanders.
De documentaire is geproduceerd door Cineclub Vrijheidsfilms in samenwerking met LOSON (Landelijke Organisatie van Surinamers in Nederland).

Eye besloot met het IISG in 2021 tot restauratie. Lange tijd is de film niet te zien geweest, maar kan met de restauratie op interesse van nieuwe generaties rekenen. Bekijk hier een fragment uit Oema foe sranan. De soundtrack is geheel Surinaams én bestaat uit muziek van verschillende bevolkingsgroepen. Een mix van lang bestaande traditionele folk, populaire hits, patriottische en politieke liederen van musici in Suriname en Nederland.

Deze film wordt vertoond i.s.m. Tori Oso Utrecht, Hoogt on Tour, Full Color Entertainment, Bibliotheek Utrecht.

sonja boekstaaf viering srefendensi

Voorfilm: Strijd op 16mm (17′)
Tegelijk met de restauratie is Strijd op 16mm gedraaid, een korte documentaire over de totstandkoming en vertoning van At van Praags activistische film. Deze korte documentaire wordt vertoond ter introductie van de gerestaureerde film Oema Foe Sranan.

Datum: zondag 23 april 2023
Locatie: Bibliotheek Neude, Filmzaal 2e verdieping
Tijden: 13.30 uur & 16.00 uur
Beide keren volgt na afloop van de filmvertoningen, een nagesprek o.l.v. moderator Denise Jannah. Gasten: Ditter Blom en Nadia Tilon

Tickets koop je snel en online via deze link.
Lukt dat niet, mail naar info@hoogt.nl of bel de reserveringslijn: 030-2328388 (vanaf 30 minuten voor aanvang van de eerste voorstelling).

hoogt        full color entertainment        tou     utrecht logo lang rgb klein

Copyright © 2024 Tori Oso Utrecht | Alle rechten voorbehouden